Description: Bij het beheer van onroerend erfgoed is het belangrijk na te denken over de ambities op langere termijn. Die kan je concretiseren in een beheersplan: een document waarin je onder meer vastlegt welke werkzaamheden waar en wanneer nodig zijn. Zo een beheersplan kan je opstellen voor alle onroerend erfgoed en voor erfgoedlandschappen.
Description: Een onroerenderfgoedrichtplan is een instrument om erfgoed in een afgebakend gebied of van een thema te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Samenwerking en participatie staan bij de opmaak centraal. Eerst werken alle partners samen aan een langetermijnvisie voor het thema of gebied. In een actieprogramma formuleren ze vervolgens welke concrete acties ze uitvoeren om de gezamenlijke ambities te realiseren. De gemeente, de provincie of het Vlaams Gewest kan een onroerenderfgoedrichtplan ook als basis gebruiken voor de afbakening van een erfgoedlandschap in een ruimtelijk uitvoeringsplan. In de digitale laag “Onroerenderfgoedrichtplannen” vind je alle goedgekeurde onroerenderfgoedrichtplannen.
Name: Gebieden waar geen archeologie te verwachten valt
Display Field: NAAM
Type: Feature Layer
Geometry Type: esriGeometryPolygon
Description: Gebieden waar geen archeologisch erfgoed te verwachten valtVoor een bouwproject of stedenbouwkundig vergunningsplichtige ingreep in de bodem of verkavelingsvergunning die geheel in zo’n gebied ligt, hoeft geen archeologietraject te worden gevolgd.
Service Item Id: 049ff8eb641c4b43853f694ba425f339
Copyright Text: Gebieden waar geen archeologisch erfgoed te verwachten valt, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Description: Toepassingsgebied archeologieregelgeving.Op 1 april 2016 trad een volgende fase van de nieuwe archeologieregelgeving in werking. Vanaf 1 juni2016is een aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning in bepaalde gevallen verplicht om een bekrachtigde archeologienota toe te voegen bij zijn vergunningsaanvraag. In dat geval kan hij of zij vanaf nu, voorafgaand aan de vergunningsaanvraag, een erkende archeoloog aanstellen om een archeologisch vooronderzoek uit te voeren.
Description: Na afronding van het veldwerk onderzoekt de erkende archeoloog de onderzoeksdocumenten die hij op het terrein opstelde, de vondsten en stalen die hij inzamelde, en zo meer, om het verhaal van de site te kunnen reconstrueren. De resultaten van het ganse onderzoek bundelt hij dan in een eindverslag dat hij binnen de twee jaar na het einde van de opgraving aan het agentschap bezorgt. Alle eindverslagen kan je raadplegen via https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/rapporten/eindverslagen.
Description: Deze laag toont de polygonen van de gebieden die onderzocht werden in functie van de opmaak van bekrachtigde archeologienota’s en nota’s. Conform hoofdstuk 5 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 zijn dergelijke bekrachtigde archeologienota’s en nota’s in bepaalde gevallen verplicht te bekomen in functie van de aanvraag van een omgevingsvergunning of als voorwaarde bij het verkrijgen van een omgevingsvergunning. De bekrachtigde archeologienota’s en nota’s bevatten in hoofdzaak twee elementen: - de resultaten van een archeologisch vooronderzoek; - en de maatregelen die nodig zijn om de wetenschappelijke kennis te vrijwaren die vervat zit in het eventueel aanwezige archeologisch erfgoed dat bedreigd is met vernieling door de uitvoering van de omgevingsvergunning. Alle bekrachtigde archeologienota’s en nota’s zijn publiek ontsloten op https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/notas/
Service Item Id: 049ff8eb641c4b43853f694ba425f339
Copyright Text: Bekrachtigde archeologienota’s en nota’s